Verlanglijst
Er staan geen producten in je verlanglijst.
Shopping Bag
Je hebt geen artikelen in jouw Shopping Bag.
Totaal
incl. btw
€ 0,00
Naar Shopping Bag Verder winkelen

Hoe kleding bijdraagt aan de plasticsoep

30-04-2019

Plastic is een hot topic. De schreeuw om minder plastic te gebruiken wordt steeds luider. Plastic is moeilijk te recyclen, het verteert niet en bij de verbranding komen schadelijke stoffen vrij. Toch is het een veelgebruikt product in ons dagelijks leven.

 

Productverpakkingen, plastic drinkflesjes, supermarkttassen, kleding… en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Veel van onze producten bevatten plastic. En veel van dit plastic belandt na gebruik in onze oceanen. Met alle gevolgen van dien.

Grote bedreiging voor zeeschildpadden

Een zeeschildpad moet zich dagelijks staande houden tegen roofdieren, zoals haaien en orka’s. Door de enorme hoeveelheid plastic en andere troep in onze oceanen is dit niet meer zijn enige vijand. Hij moet zich nu ook verdedigen tegen de plasticsoep. Momenteel drijven er 5 grote vuilnishopen vol met plastic in onze oceanen. De 80 duizend ton plastic afval tussen Hawaï en San Francisco is zelfs 34 keer zo groot als Nederland.

 

Zeeschildpadden kunnen vast komen te zitten in de grote stukken plastic. Maar misschien nog wel gevaarlijker: de kleine stukken plastic komen in hun maag terecht. Dit overkomt vooral de grotere zeeschildpadden, omdat ze plastic zakken aanzien voor kwallen of andere lekkernijen. Vaak met een fatale afloop. Uit onderzoek is gebleken dat een zeeschildpad na het eten van 1 stukje plastic al 22% kans heeft om te overlijden(!). En bedenk dan eens dat zo’n 52% van de zeeschildpadden al plastic at. 

 

Plastic in onze kleren

Wist je dat men zo’n 60% van alle kleding op de wereld van plastic maakt? En dat 30% van de plasticsoep in onze oceanen komt door het wassen van deze kleding? Bij elke wasbeurt van onze kleding komt microplastic vrij. Als dit in de oceaan belandt, krijgen wij dit, net als zeeschildpadden, zelf weer via ons eten, drinken en de lucht binnen.

Milieubewuste kleding herkennen

Is dit te voorkomen? De impact van je kleding op het milieu is afhankelijk van het materiaal. Duurzame kleding heeft een veel lagere milieubelasting dan synthetische kleding. Duurzame kleding herken je vaak aan keurmerken, zoals het EKO-keurmerk, het Demeter-keurmerk of het Global Organic Textile Standard-keurmerk. De kleding van iBi heeft het Global Organic Textile Standard (GOTS) keurmerk. Ontdek ons assortiment. Hier vind je de mooiste kinderkleding die we op duurzame wijze produceren.